Kecskeméti Főiskola

A Kecskeméti Főiskola a Felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény rendelkezései alapján a Magyar Köztársaság Országgyűlése által létrehozott felsőoktatási intézmény, önálló jogi személyiséggel és önálló gazdálkodási jogkörrel rendelkező központi költségvetési szerv.
A főiskola székhelye Kecskeméten van (6000 Kecskemét, Izsáki út 10.), valamennyi szervezeti egysége szintén Kecskeméten található.
Az integrált Kecskeméti Főiskola (KF) 2000. január 1-jén jött létre, három kara: Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kar (GAMF Kar), Kertészeti Főiskolai Kar (KFK), Tanítóképző Főiskolai Kar (TFK). A KF a Dél-alföldi régió legnagyobb gyakorlatorientált képzést folytató főiskolája, gépészmérnöki, mérnök informatikus, műszaki menedzser, műszaki szakoktató, anyagmérnöki, óvodapedagógus, tanító, gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki, környezetgazdálkodási agrármérnöki és kertészmérnöki alapszakokon, valamint több FSz szakon és szakirányú továbbképzés keretében közel 5000 hallgató vehet részt a képzésben. A Főiskola felnőttképzési tevékenységet is folytat, mint például OKJ-s tanfolyamok és egyéb tanfolyami képzések (számítógép-kezelő (ECDL), minősített hegesztő, CNC megmunkáló, virágkötő tanfolyamok; továbbképzések; nyelvoktatás stb.), valamint két nyelvvizsga központban (ECL, BME) folyik nyelvvizsgáztatás.
A KF karain dolgozó 190 oktató, kutató sokirányú tudományos kutatómunkát végez, a széleskörű nemzetközi kapcsolatok révén élénk a hallgatói és oktatói mobilitás. Gyakorlatorientált képző centrumként szoros kapcsolatban áll az intézmény a térség vállalkozásaival, különösen nagy hangsúlyt fektet a Daimler céggel most alakuló együttműködések mind szorosabbá tételére, a cég képzési és szakember utánpótlásának biztosítására.
A KF 2003 óta a DNV tanúsító cég auditja alapján ISO 9001:2000 minőségirányítási tanúsítvánnyal rendelkezik.

A Kecskeméti Főiskola GAMF Kar, Anyagtechnológia Tanszéke (korábban: Mechanikai-technológia Tanszék és Műanyagfeldolgozó Technológiai Tanszék) több mint 40 éve folytat alap- és alkalmazott kutatást a műanyagfeldolgozás, hegesztés és képlékeny alakítás területén. A legfontosabb kutatási tématerület a fröccsöntési folyamat tanulmányozása, illetve különböző polimer keverékek előállítása, feldolgozása és jellemzése. A tanszék kutatási eredményeit több mint 100 nyomtatott közleményben, 120 szakmai előadásban és 8 szabadalomban publikálta. A tudományos eredményekre 71 független hivatkozása van. Ezen túlmenően számos ipari megbízásos K+F+I feladatot végzett a tanszék, amelyek anyagkiválasztással, feldolgozástechnológia optimalizálással, szerszámtervezéssel és problémamegoldással kapcsolatosak.